Uykusuzluk, Anlama Kapasitesini Düşürür
Uykusuzluk, Anlama Kapasitesini Düşürür

Mevsimsel hastalıklar ve grip hakkında seminer düzenlendi.

Ankara'nın Sincan ilçesinde mevsimsel hastalıklar ve grip hakkında seminer düzenlendi. Sincan Belediyesi’nin düzenlediği Güngörmüşler ve Hanımlar Konağı'nda verilen seminerlerde, ekim ayıyla birlikte grip vakalarında artış beklendiğini belirten Sincan Toplum Sağlığı Merkezi görevlisi Ebe Gülten Yıldırım, gripten korunma yollarını anlattı.

Yaz mevsiminin ardından sonbaharın etkisiyle hava sıcaklıklarında meydana gelen düşüşün hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizen Yıldırım, hava değişimlerinin oluşturduğu olumsuz etkilere karşı tavsiyelerde bulundu. Kaliteli uykunun vücut direnci üzerinde olumlu etki sağladığına dikkat çeken Yıldırım, "Uykusuzluk, kişinin anlama kapasitesini düşürerek fiziksel aktivitelerinin de kısıtlanmasına neden olduğundan, ruh ve beden sağlığı için uyku düzenine önem verilmesi gerekir. Vücudun direnci yüksek olursa hastalıklara karşı da savunması o kadar güçlü olur." dedi.

RİSK GRUBU İÇİN AŞI ŞARTI

Gribin yüksek ateş, kırıklık ve kas ağrıları ile seyreden bir hastalık olduğunu ve hastalığın burun akıntısı ve hapşırık gibi hafif seyredilen 'soğuk algınlığı' ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Gribe karşı risk grubunda yer alan kişilerin grip aşısı olmasını çok önemi bir gerekliliktir. Risk grubu 65 yaşın üzerindekiler, kronik solunum kalp ve metabolik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, hamileler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerdir. Bu risk grubunun grip aşısı yaptırması gerektiğini her zaman söylüyoruz." diye konuştu.

Grip aşısının yapılmaması gereken kişiler olduğunu belirten Yıldırım, tavuk yumurtası alerjisi olan, 6 aylıktan küçük çocukların ve daha önce aşı yaptırmış ve aşıya tepki gösteren kişilerin aşılanmaması gerektiğini belirtti.

GRİP OLMAMAK İÇİN ÖNERİLER

Vatandaşların grip hastalığında yakalandığında yaptığı yanlışların en başında komşudan temin edilerek kullanılan ilaçların geldiğini belirten Yıldırım, "Gribe yakalanan vatandaşlarımız komşularından aldıkları ilaçları kullanmak yerine kontrole giderek doktor tarafından yazılan reçeteli ilaçları kullanmalıdır. Ama önemli olan gribe yakalanmamaktır. Bu yüzden grip aşısı yaptırılarak önlem alınabilir. Onun dışında düzenli ve sağlıklı beslenme, ellerin sabun ile sık sık yıkanması, göz, burun ve ağızla oynama ve dokunma alışkanlığından kaçınılması ve bol bol su içilmesi ile gripten korunma sağlanabilir." şeklinde konuştu.

Isı dengesinin tam olarak bulunmadığı sonbahar dönemi hava şartlarında nezle, grip, soğuk algınlığı hatta zatürre gibi hastalıklardan korunmak için özellikle beslenme ve giyime dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, bol C vitamini alınması ve insanlarla yakın temastan olabildiğince kaçınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca hasta olmadan alınacak önlemler, hastalığın tedavisinden çok daha önemli olduğunun da altını çizdi.

 

28/09/2013

Bu haber 7790 kişi tarafından okundu.

Okuyucu Yorumları
Haber Gönderin

LiberalGazete.com basın özgürlüğünün yaygınlaşması, var olan tüm düşüncelerin siyasi temsilcilerini kamuoyuna taşımayı amaç edinmiştir.

liberalgazete.com'un ticari bir faaliyeti yoktur.

  • bilgi@liberalgazete.com

KÜNYE

Yazar Olmak İstiyorum
Yazar Girişi
Üye Girişi
Üye Ol

E-Bülten Kayıt

Haberlerden anında haberdar olun!


Copyright © 2020 www.liberalgazete.com | Tüm hakları saklıdır.